Kesan-kesan subsidi harga padi terhadap petani-petani di Daerah Melaka Tengah, Melaka / Abdul Malek Yacob, Satiah Ahmad and Abu Bakar Hashim - Yacob, Abdul Malek; Ahmad, Satiah; Hashim, Abu Bakar (1988)
Kertas Projek ini menekankan kesan bantuan Skim Subsidi Harga Padi terhadap pesawah-pesawah di daerah Melaka Tengah. Skim Subsidi Harga Padi khusus diberikan kepada pesawah-pesawah yang menjual padinya ke Lenbaga Padi dan Beras Negara (LPN) atau agen-agen LPN yang berdaftar. Setiap 100kilogram padi yang pesawah jual maka ianya layak mendapat subsidi sebanyak $16.54 disamping harga padi. Objektif utama kajian ini ialah mengkaji sejauhmanakah pemberian subsidi dapat mendorong serta meningkatkan lagi usaha-usaha pesawah kearah menambahkan keluasan sawah untuk tanaman padi, bagi mengetahui berapakah jumlah pesawah-pesawah akan menyiapan wang mereka di dalam institusi kewangan, meninjau samada pesawah-pesawah khususnya orang-orang Melayu dapat meningkatkan pendapatan mereka, juga manghalang atau menyekat wujudnya orang tengah. Tumpuan kajian kami ialah di 16 buah kampung yang mesngusahakan sawah. Di mana 86 orang pesawah telah disoalselidik. Cara kajian dijalankan ialah secara kajiselidik, temubual, pemerhatian dan melalui data sekunder. Keputusan kajian didapati bahawa pesawah-pesawah Melayu kurang melaburkan wang subsidinya ke bank berbanding dangan pesawah Cina dan India di mana wang subsidinya dilaburkan ke bank. Disamping itu peranan orang tangah dapat disekat di mana hampir kesemua pesawah menjualkan padi mereka ke Lambaga Padi dan Beras Negara (LPN). Pesawah lebih suka menjual padi ke LPN kerana harga yang diberikan adalah berpatutan lagi terjamin. Hasil kajian telah manunjukkan bahawa Skim Subsidi Harga Padi kurang berjaya dari segi penambahan pelaburan dan penambahan keluasan tanah sawah. Kesimpulan daripada kajian Kami dapati kesan Skim Subsidi Harga Padi tarhadap sosio-ekonomi pesawah adalah tidak membanggakan atau menggalakkan walaupun berbagai usaha telah dijalankan untuk meingkatkan pendapatan pesawah. Namun begitu keadaan sosio- ekonomi pesawah tetap masih berada di tahap lama.