Kajian masalah pembayaran balik pinjaman pelajaran Yayasan Melaka oleh graduan bumiputera Institusi Pengajian Tinggi / Khalid Abdullah … [et al.] - Abdullah, Khalid; Zainal Mokhtar, Shamshul Joehari; Zainal, Mohd Fadli; Kamarudin, Azizul; Abdul Malik, Adam (1990)
Pinjaman pelajaran adalah merupakan satu keperluan masakini, khususnya pelajar - pelajar bumiputera bagi pelajar - pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi, mereka memerlukan sumber kewangan bagi menampung pembelajaran, bertitik tolak daripada ini, ramai di antara pelajar - pelajar terpaksa membuat pinjaman pelajaran daripada mana-mana badan swasta, kerajaan ataupun badan berkanun. begitu juga bagi Yayasan Melaka yang ada mengeluarkan pinjaman pelajaran kepada pelajar - pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran mereka ke tahap yang lebih tinggi lagi. Jumlah pinjaman adalah tertakluk kepada syarat – syarat yang diperuntukkan oleh Yayasan Melaka. Apa yang menjadi masalah sekarang ini ialah peminjam -peminjam yang telah tamat pengajian ataupun yang telah bekerja masih lagi tidak menjelaskan pinjaman mereka itu, ada diantara peminjam yang memberikan berbagai - bagai alasan bagi mengelakkan diri daripada membayar balik pinjaman. kegagalan peminjam untuk membayar balik pinjaman telah mendatangkan masalah kepada Yayasan Melaka. Yayasan Melaka perlu membuat sesuatu langkah yang tegas bagi mengatasi masalah ini