Sejauh manakah penglibatan pelajar sekolah menengah harian di Melaka dalam aktiviti ko-kurikulum di sekolah mereka / Zurina Miad … [et al.] - Miad, Zurina; Dollah, Rohana; Mustapa, Zuhaina; Abdullah, Zakidah; Abdullah, Zuraidah (1995)
Kajian yang dijalankan adalah bertujuan untuk mengetahui dengan lebih mendalam tentang sambutan dan penglibatan pelajar - pelajar Sekolah Menengah Harian di Melaka terhadap kegiatan Ko-Kurikulum. Hasil daripada kajian yang dijalankan didapati ada beberapa alasan yang menyebabkan pelajar-pelajar tidak menghadiri aktiviti ko-kurikulum. Antara alasan yang sentiasa digunakan adalah masalah dalaman seperti masalah pengangkutan, terdapat kelas tambahan dan sebagainya. Di sini dapatlah disimpulkan bahawa masih tidak timbul kesedaran di kalangan pelajar-pelajar tentang betapa pentingnya aktiviti ko-kurikulum untuk masa hadapan. Betapapun begitu, para guru merupakan alat pendokong utama bagi mewujudkan minat pelajar terhadap aktiviti ko-kurikulum. Berbagai pendapat dan cadangan diusulkan apatah lagi apabila wujudnya Program Rakan Muda untuk mempelbagaikan lagi aktiviti ko-kurikulum. Secara keseluruhannya aktiviti ko-kurikulum masih kurang mendapat sambutan pelajar dan ini adalah satu gejala yang harus diatasi dengan segera supaya ia tidak berlanjutan pada masa akan datang