Pendekatan soft systems methodology (SSM) dalam menyelesaikan masalah / Nor Hasbiah Ubaidullah and Mazidah Puteh - Ubaidullah, Nor Hasbiah; Puteh, Mazidah (2002)
SSM adalah berasaskan kepada teori sistem (systems theory), di mana ianya merupakan satu pelengkap kepada sistem-sistem yang dikategorikan ke dalam Hard Systems Thinking seperti penyelidikan operasi (operational research), analisis sistem (systems analysis), dan kejuruteraan sistem (systems engineering). SSM merupakan satu kaedah penyelesaian masalah (problem solving approach) yang dibangunkan hasil dari kegagalan kejuruteraan sistem. Di dalam beberapa sistem seperti yang dinyatakan di atas, tumpuan sistem adalah terhadap pencapaian objektif. Di dalam keadaan di mana wujudnya penglibatan manusia, unsur-unsur yang berkaitan dengan tingkah laku manusia seperti tawar menawar, perbahasan pendapat, interaksi sosial dan sebagainya, perlu diambil kira. Sistem-sistem ini tidak dapat menyelesaikan masalah masalah yang ada hubung kait dengan manusia sejagat seperti yang dinyatakan di atas. SSM dikategorikan ke dalam Soft Systems Thinking. SSM berbeza dengan sistem-sistem yang dikategorikan ke dalam Hard Systems Thinking kerana di dalam sistem ini objektif bukanlah merupakan satu perkara yang penting kerana ia adalah sistem pembelajaran (learning systems). SSM mengkaji tentang masalah manusia sejagat yang komplek dan mendorong kepada tindakan yang sewajarnya untuk penambahbaikan. Sekian lama kita telah menggunakan sistem yang berasaskan kepada pendekatan keras (hard approach), sedarkah kita tentang kewujudan sistem yang berasaskan pendekatan lembut (soft approach). Sistem yang berasaskan pendekatan lembut ini adalah Soft Systems Methodology yang dibangunkan oleh Peter Checkland dari University of Lancaster, United Kingdom. Sistem ini mampu menyelesaikan masalah yang berkait dengan manusia sejagat seperti hubungan sosial, perbalahan dan sebagainya. Kertas kerja ini bertujuan untuk mendedahkan pendekatan SSM di dalam menyelesaikan masalah.