Panduan outfit/norma perjawatan universiti awam / Kementerian Pengajian Tinggi - Malaysia, Kementerian Pengajian Tinggi (UiTM Press, 2022)
Mengikut Kamus Dewan edisi keempat tahun 2007, norma bermaksud "ukuran untuk menentukan sesuatu peraturan atau ketentuan yang telah menjadi kebiasaan yang dijangkakan akan dipatuhi oleh setiap anggota masyarakat". Manakala maksud perjawatan pula "adalah, (segala sesuatu) yang berhubungan dengan jawatan (perlantikan, pemegangan dan sebagai nya)". Norma Perjawatan adalah piawaian/stendardyang digunakan bagi menentukan perjawatan dan struktur organisasi yang diperlukan mengikut fungsi/peranan yang telah ditentukan bagi sesuatu PTJ dalam usaha membentuksebuah organisasi yang ideal dengan penggunaan sumbertenaga kerja secara optimum. Norma penandaarasan ini menjadi GARIS PANDUAN PERMOHONAN BAJET PERJAWATAN kepada semua Bahagian/Fakulti/Kampus/Cawangan/Pusat/lnstitut. Dokumen Panduan Outfit Norma Perjawatan yang dihasilkan adalah sebagai rujukan utama dan panduan bagi Universiti Awam. Dokumen ini merupakan asas dalam penentuan outfit perjawatan dan permohonan bajet perjawatan. Dokumen ini juga memerihalkan asas penentuan norma perjawatan yang meliputi fungsi organisasi, skop tugas dan tanggungjawab, kompleksiti tugas dan dimensi (bilangan pelajar, bilangan program akademik, jumlah staf, jumlah peruntukan dan nilai aset, dan sebagainya) yang digunakan sebagai kayu ukur panduan. Dokumen Panduan Outfit Norma Perjawatan bagi Universiti Awam ini akan dapat membantu Pengurus Sumber Manusia dari aspek pengoptimuman staf (Rightsizing) dan mengelakkan lebihan staf atau kekurangan staf di sesuatu PTJ. Dokumen ini amat berguna bagi Pengurus Sumber Manusia di Universiti Awam ke arah Pengurusan Sumber Manusia Tangkas (Agile HR).