Menangani kesan sosial akibat pembangunan melalui penilaian kesan sosial - analisis keadaan semasa dan cadangan masa hadapan / Abdullah Mohamad Said - Said, Abdullah Mohamad (2002)
Pelaksanaan projek, program, pelan dan polisi turut memberi kesan negatif terhadap ciri-ciri sosial. Dalam arus pembangunan negara yang pesat dan dalam era globalisasi sudah pasti lebih banyak projek, program, pelan dan polisi yang diperkenal dan dilaksanakan. Kesan sosial yang dijangka berlaku perlu ditangani dengan berkesan dan salah satu pendekatan yang sesuai ialah melalui Penilaian Kesan Sosial (SIA). Melalui SIA kesan yang berkemungkinan terjadi dikenal pasti awal, iaitu sebelum cadangan projek, program, pelan dan polisi dilulus dan dilaksanakan. Amalan SIA semasa melalui Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) dan Laporan Cadangan Pemajuan (LCP) untuk cadangan projek dan program perlu diperbaiki. Selain itu, perlu juga dilihat kemungkinan memperkenalkan SIA untuk cadangan pelan dan polisi. Polisi dan mekanisme yang sesuai perlu diwujudkan untuk memastikan SIA berupaya memainkan peranan berkesan dalam menangani kesan sosial.