Banjir kilat di Malaysia: punca, langkah pencegahan dan kekangan / Azinoor Azida Abu Bakar - Abu Bakar, Azinoor Azida (2002)
Banjir kilat merupakan satu bencana alam yang sering melanda negara ini. Kesan dari fenomena ini bukan sahaja melibatkan kemusnahan harta benda malah nyawa orang awam. Kesannya juga boleh melibatkan kerugian yang besar pada negara. Dalam pembentangan kertas kerja ini, punca banjir kilat akan dibincangkan. Perbincangan akan tertumpu pada gangguan terhadap kitaran semulajadi air yang berpunca dari aktiviti-aktiviti manusia. Pembangunan yang tidak seimbang dikenalpasti sebagai punca utama kejadian banjir kilat. Kertas kerja ini juga mengutarakan cadangan penyelesaian yang boleh dilaksanakan untuk menyelesaikan masalah ini. Cadangan penyelesaian akan merangkumi aspek undang undang dan peraturan, teknologi, pengurusan dan penglibatan masyarakat. Selain itu kekangan-kekangan yang lazimnya dihadapi turut dibincangkan dalam kertas kerja ini.