Lampu isyarat "stop" automatik / Hamidi Che Kob, Sudjo Sugiman dan Sudarman Nordin - Che Kob, Hamidi; Sugiman, Sudjo; Nordin, Sudarman (1999)
Penggunaan peralatan elektronik, khususnya penderia (sensor) digunakan secara meluas dalam berbagai industri pada masa ini. Sains bahan merupakan asas penting kepada setiap jurutera, ahli sains dan berbagai golongan lagi. Peralatan-peralatan merupakan mata atau telinga kepada berbagai-bagai teknologi. Tanpa penderia dan gabungan sistem memproses isyarat ianya akan kurang sempurna atau dalam kata lain ianya bukan peralatan moden. Pembangunan sistem elektronik ini adalah melibatkan penggunaan penderia dan motor elektrik (dinamo) atau dalam erti kata lain menggabungkan kedua-dua sistem, iaitu sistem mekanikal dan sistem elektrikal. Pemilihan dinamo adalah kerana ianya merupakan alatan ringkas yang sesuai untuk menghasilkan tenaga elektrik disamping kos, saiz dan kesesuaiannya. Penderia pula merupakan salah satu komponen yang penting dalam sistem ini dimana ianya berfungsi untuk mengesan kadar perubahan cahaya samada terang, gelap atau kurang gelap. Kebolehkesanan yang pantas atau tindakbalas yang cekap dan pantas terhadap perubahan terhadap sesuatu gerakan membolehkan penghasilan output secara automatik berlaku dengan cepat.