Sistem pengangkutan pintar: apa yang pintar? / Ismail Maakip - Maakip, Ismail (2002)
Kertas kerja ini membincangkan secara ringkas tentang suatu teknologi yang dikenali sebagai Sistem Pengangkutan Pintar atau Intelligent Transport Systems (ITS). Negara kita akan melaksanakan ITS ini pada tahun 2005. Namun begitu. terdapat beberapa isu yang perlu diberikan perhatian dan diselesaikan jika mahukan sistem pintar ini mendapat respons yang menggalakan daripada kelompok sasaran iaitu pemandu kenderaan. Di antara isu-isu utama yang wajar diberikan perhatian ialah mengenai apakah jenis maklumat yang sesuai untuk diberikan kepada pengguna. Di samping itu juga, isu mengenai apakah bentuk medium yang sesuai untuk menyampaikan maklumat yang diminta oleh pemandu. Akhir sekali isu yang berkaitan dengan masa iaitu bilakah masa yang sesuai untuk memaparkan maklumat yang diminta oleh pengguna sasaran. ITS ini memanglah amat baik kerana menawarkan beberapa kelebihan antaranya mengurangkan kesesakan jalan raya, kes kemalangan dan pencemaran. Namun begitu. pihak-pihak yang bertanggungjawab seperti Kementerian Pengangkutan dan sebagainya perlulah sedar akan kekurangan yang ada pada sesuatu produk pintar itu. Oleh yang demikian, kertas kerja ini memaparkan sebahagian isu yang perlu dikaji sebelum sesuatu sistem pintar itu diperkenalkan dan digunakan oleh pengguna tempatan.