Kefahaman Islam serta hubungkaitnya dengan gejala keruntuhan moral dikalangan remaja: kajian di Felda Wilayah Jengka, Pahang / Abdul Basir Mohammad … [et al.] - Mohammad, Abdul Basir; Mohd Nor, Amir Rusin; Nasohah, Zaini; Khamis, Azme (2002)
Arlikel ini adalah sebahagian daripada hasil kajian jangka pendek yang dilakukan ke atas remaja di kawasan FELDA Wilayah Jengka yang dibiayai oleh pihak Universiti Kebangsaan Malaysia. Ianya memfokuskan kepada kefahaman dan penghayatan Islam dan hubungkaitnya dengan tingkahlaku dan keruntuhan moral yang bertentangan dengan syariat Islam. Hasil kajian ini mendapali bahawa terdapat kaitan yang rapat antara tahap kefahaman Islam dan penghayatan Islam dikalangan remaja dengan gejala keruntuhan moral remaja.