Undang-undang jenayah dan kawalan pencemaran alam sekitar di Malaysia / R. Muhammad Rizal - R., Muhammad Rizal (2002)
Undang-undang jenayah memainkan peranan yang begitu penting di dalam pengawalan pencemaran alam sekitar. Penggunaan Undang-undang jenayah di dalam pengawalan pencemaran alam sekitar adalah sebagai mekanisma untuk memastikan keberkesanan penguatkusaan perundangan alam sekitar di Malaysia. Sehubungan dengan itu, kertas ini dibahagikan kepada beberapa bahagian. Bahagian pertama akan meneliti dan meninjau penggunaan Undang-undang jenayah itu terhadap kawalan pencemaran alam sekitar. Seterusnya, bahagian kedua pula akan membincangkan beban pembuktian kes-kes berkaitan dengan pengawalan pencemaran alam sekitar di dalam Undang-undang jenayah. Manakala, bahagian ketiga pula membincangkan tanggungan jenayah syarikat/korporat di dalam menangani isu-isu pencemaran alam sekitar. Akhir sekali adalah penutup yang merumuskan perbincangan kertas ini.