Pengurusan keselamatan, kesihatan dan alam sekitar pekerjaan dalam sektor industri kecil dan sederhana (IKS) di Malaysia / A. Kadir … [et al.] - A., Kadir; A., Kadaruddin; M. J., Jamaluddin; R., Muhammad rizal (2002)
Tuntutan menjaga kebajikan dan keselamatan pekerja khususnya di tempat kerja sudah menjadi satu kemestian kepada majikan seperti yang terkandung dalam Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerja 1994. Selain itu, era globalisasi juga menjadi satu penjana kepada kerancakan implementasi pengurusan keselamatan, kesihatan dan alam sekitar pekerjaan (HSE) di negara ini. Syarikat-syarikat transnasional (TNCs) menitikberatkan implemetasi pengurusan HSE kerana keselamatan pekerja adalah perkara yang paling diutamakan dalam perniagaan mereka. Ini kerana sebarang kemalangan yang berlaku semasa operasi akan mengubah imej syarikat. Masalahnya apakah IKS di Malaysia sudah bersedia bagi menghadapi permintaan industri asing ini yang kebanyakannya memerlukan IKS mempunyai sistem pengurusan HSE yang baik. Kertas ini meninjau situasi keselamatan pekerja dalam kemalangan pekerjaan di Malaysia dan mekanisme pengurusan sedia ada dalam menangani masalah keselamatan pekerja. Sebagai contoh, pada tahun 1994, jumlah kemalangan yang melibatkan kehilangan nyawa adalah sebanyak 0.55 peratus daripada 122,688 kes kemalangan di tempat kerja dan meningkat kepada 19.6 peratus daripada 114,134 kes kemalangan pada tahun berikutnya. Keadaan ini bertambah serius sekiranya kes hilang upaya juga diambil kira. Data untuk kajian ini diperolehi daripada pihak-pihak yang bertanggunjawab mengurus keselamatan pekerja di Malaysia bagi tempoh 1993 hingga 1998. Sistem dan tempat kerja selamat juga dicadangkan agar dapat memupuk budaya kerja selamat di tempat kerja sekaligus dapat mengatasi masalah ini.