Pengurusan dakwah kepada orang asli (suku Temiar): pengalaman di Kg. Pasid, Gua Musang Kelantan / Ahmad Redzuwan Mohd Yunus and Anuar Puteh - Mohd Yunus, Ahmad Redzuwan; Puteh, Anuar (2002)
Penulisan ini bertujuan membincangkan pengurusan dakwah yang bersistematik kepada masyarakat orang Asli khususnya suku Temiar di sebuah perkampungan mereka iaitu di Kg. Pasid, Gua Musang, Kelantan. Bagi mencapai tujuan di atas, metodologi kajian lapangan diberi tumpuan agak meluas oleh penulis kerana pengalaman penulis berada di perkampungan suku tersebut selama seminggu. Metodologi lapangan yang digunakan oleh penulis terdiri daripada temu bual dan borang pemantauan kepada Islam. Hasil kajian mendapati pengurusan yang bersistematik kepada golongan tersebut telah berjaya mengislamkan mereka walaupun ramai antara mereka yang antikan Islam melalui beberapa pendekatan dakwah melalui program keluarga angkat. Antara pendekatan yang diambil adalah seperti makan bersama, sukaneka, majlis diolog, program ziarah, persembahan kesenian Islam dan sebagainya. Semua ini memerlukan perancangan yang rapi bertitik tolak daripada komitmen para pendakwah.