Universiti swasta - halatuju, tindakan dan perlaksanaan ke arah pembentukan universiti bertaraf dunia / Rusinah Siron … [et al.] - Siron, Rusinah; Abdul Jamak, Abu Bakar Sedek; Shah, Nuradli Ridzwan; Tasripan, Mohd Amin (2002)
Sektor pendidikan tinggi awam dan swasta di Malaysia telah melalui perubahan yang pesat selari dengan pertumbuhan negara Malaysia sebagai Negara Perindustrian Baru. Di Malaysia, sebelum dasar Ekonomi Baru diperkenalkan, tiada penglibatan swasta dalam pembangunan institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan, kerana pendidikan swasta hanya tertumpu kepada penyediaan tempat pelajar yang tidak dapat memasuki sekolah kerajaan. Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta 1996 telah merangsangkan lagi pendidikan swasta di Malaysia. Pertumbuhan yang pesat dalam sektor IPTS dapat dilihat beberapa implikasi terhadap merealisasikan kualiti pendidikan ke tahap yang tertinggi dan merangsang pertumbuhan ke arah pembangunan universiti korporat bertaraf dunia. Ini selaras dengan misi dan visi universiti swasta yang ingin menjadikan universiti swasta di Malaysia setanding dan setaraf dengan universiti-universiti bertaraf dunia. Kertas kerja ini ingin membincangkan tentang halatuju, tindakan dan perlaksanaan yang perlu dilakukan dalam usaha untuk membentuk perubahan ke arah pembentukan universiti swasta bertaraf dunia.