Pemesinan dengan menggunakan 'Computer Numerical Control' (CNC) / Mohd Shukri Ku Shaari dan Md. Said Abdul Hamid - Ku Shaari, Mohd Shukri; Abdul Hamid, Md. Said (1990)
Kemajuan di dalam teknologi komputer telah melahirkan idea-idea bagi menghasilkan satu kaedah pembuatan produk yang mana ianya dioperasikan oleh sistem. komputer melalui kemasukan program-program ke dalam sistem komputer tersebut. Hasil daripada pengoperasian sistem komputer ke atas data-data yang dimasukkan akan menghasilkan keluaran sepertimana yang dikehendaki oleh perancang program tersebut. Keghairahan penggunaan konsep yang baru ini di dalam pengoperasian pengeluaran telah merekacipta berbagai kemudahan kepada proses-proses pengeluaran. Kemudahan konsep ini adalah sangat dihargai bagi pengeluaran yang beroperasi dalam bentuk pengeluaran secara berkumpulan ( mass production ). Dengan keberkesanan dan kebolehpercayaan yang baik terhadap sistem konsep yang baru ini- maka ia telah menarik minat kepada umum didalam pengoperasian sistem pengeluaran mereka. Permintaan yang tinggi terhadap sistem konsep ini , maka ianya telah diperkenalkan kepada umum pada sekitar tahun 1945 iaitu sistem 'Numerical Control' atau pun kawalan Numerical. Pada pertengahan tahun 1950 an, sistem 'Computer Numerical Control' digunakan. Penggunaan sistem ini telah bertambah secara komersial dan diterima baik oleh pasaran umum.