Kajian penggunaan komputer menggunakan teknik persampelan kerja di makmal komputer Fakulti Kejuruteraan Mekanikal / Ahmad Nizar Abdul Rahman, Mohamad Nuzul Mohamad Yusof and Rosdan Ramli - Abdul Rahman, Ahmad Nizar; Mohamad Yusof, Mohamad Nuzul; Ramli, Rosdan (1999)
Laporan projek tahun akhir ini memaparkan hasil kajian penggunaan komputer di makmal komputer Fakulti Kejuruteraan Mekanikal, UiTM Shah Alam. Teknik persampelan kerja iaitu suatu kaedah statistik telah digunakan dalam kajian ini bagi mendapatkan efisiensi penggunaan sumber (makmal dan komputer). Cara bagaimana mengoptimumkan penggunaan sumber yang sedia ada juga diterangkan dalam laporan ini untuk rujukan pihak Fakulti Kejuruteraan Mekanikal. Kajian penggunaan komputer ini telah dijalankan dalam jangkamasa 5 bulan. Komputer - komputer yang terdapat dalam makmal komputer FKM telah dibahagikan kepada 3 sektor iaitu sektor A (merupakan komputer yang dikhaskan untuk kegunaan pensyarah dan kakitangan), sektor B dan C (kedua-dua sektor ini merupakan komputer yang digunakan oleh pelajar). Prestasi penyelenggeraan komputer yang rosak juga dianalisa dalam kajian ini. Keseluruhan keputusan kajian telah dibentangkan dalam bentuk jadual dan carta bar bagi memudahkan penganalisaan dilakukan.