Industri halal Malaysia / Amal Hayati Ishak and Zulaipa Ruzulan - Ishak, Amal Hayati; Ruzulan, Zulaipa
Industri halal merupakan antara bidang tujahan penting dalam ekonomi Malaysia. Dengan kelebihan populasi Muslim yang besar dan juga komitmen kerajaan meletakkan halal sebagai salah satu kriteria terpenting dalam menyumbang ke arah keteguhan ekonomi Negara, maka pelbagai produk dan juga perkhidmatan halal danpatuh syariah telah ditawarkan bagi merealisasikan pelan kerajaan untuk menjadikan negara Malaysia sebagai hub halal dunia. Oleh yang demikian, penerbitan buku ini adalah bertujuan memberikan gambaran yang lebih jelas berkenaan konsep halal dan haram berkaitan industri di Malaysia, peruntukan undang-undang halal berkaitan dengannya serta potensi industri halal itu sendiri. Perbincangan buku ini bermula dengan produk yang ditawarkan dan seterusnya perkhidmatan patuh Sshariah. Bab Satu mengulas manifestasi halal dan haram dalam aktiviti kehidupan Muslim yang telah mendapat perhatian global. Kesedaran Muslim terhadap kepentingan halal dalam aktiviti ekonomi telah membuahkan hasil yang sangat positif. Susulan perkembangan ini telah membawa kepada kemunculan pelbagai sektor halal seperti : makanan, kewangan Islam, kosmetik, perubatan, farmaseutikal, fesyen, pelancongan dan rekreasi serta media yang mempengaruhi perkembangan industri halal dalam ekkonomi Islam global.