Mahkamah syariah di Malaysia : menelusuri cabaran melestari hadapan / Mohamed Azam Mohamed Adil, Ahmad Hidayat Buang and Ahmad Badri Abdullah - Mohamed Adil, Mohamed Azam; Buang, Ahmad Hidayat; Abdullah, Ahmad Badri
Institusi Mahkamah Syariah merupakan sebuah entiti penting dalam masyarakat Islam khususnya di Malaysia. Hal ini kerana, sejak dari awal penubuhannya, institusi ini telah memainkan peranan besar dalam menguruskan dan menangani hal ehwal perundangan Islam serta menguruskan konflik dan isu yang timbul dalam masyarakat Muslim secara amnya. Evolusi yang telah berlaku dalam kehidupan masyarakat Malaysia dari aspek politik dan sosio-ekonominya kini mencetuskan momentum agar institusi Mahkamah Syariah turut mengorak langkah ke arah perubahan yang lebih positif dan dinamik. Sejak dari fasa awal penubuhannya, institusi ini telah mengalami pelbagai perubahan dan penambahbaikan yang mengukuhkan peranan dan bidang kuasanya. Pada awalnya institusi kehakiman syariah terdiri daripada Mahkamah Kadi Besar dan Mahkamah Kadi sehinggalah pada era 1980-an entiti Mahkamah Syariah dipisahkan daripada Jabatan Agama Islam. Kemudiannya pada era 1990-an kedudukan Mahkamah Syariah telah dipertingkatkan melalui penstrukturan semula hierarki Mahkamah Syariah kepada tiga komponen penting iaitu Mahkamah Rendah syariah, Mahkamah Tinggi syariah dan Mahkamah Rayuan syariah. Perubahan yang lebih signifikan dalam institusi kehakiman syariah di negara ini boleh dikatakan bermula dengan tertubuhnya Jabatan Kehakiman syariah Malaysia (JKSM) pada tahun 1998 yang berperanan antara lain memperkemaskan mekanisme pentadbiran Mahkamah Syariah serta menyelesaikan isu ketidakseragaman keputusan Mahkamah Syariah akibat perbezaan yang wujud antara Enakmen Pentadbiran Islam negeri-negeri.