A national e-Sport Day of UiTM 2022 / Nur Lina Abdullah ... [et al.] - Abdullah, Nur Lina; Zaharudin, Zati Aqmar; Md Noh, Nor Aishah; Yahya, Abdullah; Mohd Shafie, Siti Aishah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2022)
Kemajuan pesat komunikasi dan multimedia masa kini dilihat sudah tidak asing lagi bagi masyarakat Malaysia. Pembangunan teknologi maklumat, internet dan teknologi menjadi pemangkin kepada kemunculan platform komunikasi alternatif melalui media sosial telah memudahkan proses komunikasi berlaku. Selain kewujudan aplikasi untuk berkomunikasi, perkembangan teknologi dan digital kini turut membawa perubahan ke dalam dunia sukan. Hasilnya, tercipta permainan video, permainan komputer, dan permainan telefon pintar yang cukup menyeronokan dan menjadi hobi kepada bukan sahaja golongan kanak-kanak malah golongan dewasa. Jika dahulu, permainan video dilihat tidak memberi kebaikan kepada peminatnya. Namun kini, perkembangan pesat dunia teknologi telah memberi persepsi baharu yang mana permainan video telah menjadi satu fenomena yang luar biasa dan mendapat pengiktirafan melalui pertandingan yang menawarkan hadiah yang lumayan kepada penggemarnya, malah sudah menjadi satu kerjaya sehingga melahirkan ramai pemain muda yang berjaya.