Dasar pengkomersialan harta intelek / Universiti Teknologi MARA - Universiti Teknologi MARA, Business Innovation & Technology Commercialization Centre (Penerbit UiTM (UiTM Press), 2022)
Saya merakamkan jutaan terima kasih dan syabas kepada semua pihak yang terlibat di dalam semakan dan penerbitan Dasar Pengkomersialan Harta Intelek Universiti Teknologi MARA Edisi 2021 ini. Dasar Pengkomersialan Harta Intelek Universiti Teknologi MARA Edisi 2021 ini menyediakan maklumat, garis panduan dan prosedur pengurusan bagi pengkomersialan harta intelek yang komprehensif termasuk hal-hal berkaitan agihan hasil pengkomersialan. Dasar ini penting bagi menyokong hasrat UiTM untuk memperkasakan produk dan inovasi daripada penyelidik UiTM melalui aktiviti pengkomersialan di pasaran tempatan dan juga antarabangsa. Dasar ini juga merupakan pemangkin bagi menyokong strategi untuk menggalakkan pengkomersialan harta intelek seperti yang terkandung dalam Dasar Harta Intelek Negara dan juga Program Tranformasi Universiti (UNiTP). Ketetapan pengkomersialan universiti yang lengkap digariskan dalam dasar ini untuk menfaat penyelidik UiTM dalam mentransformasikan inovasi kepada produk tanpa mengabaikan integriti sebagai ahli akademik. Penyelidikan, inovasi dan produk yang dihasilkan oleh warga UiTM diharap dapat menyumbang kepada universiti, dimanfaatkan oleh masyarakat dan untuk pembangunan industri yang boleh menjana pertumbuhan ekonomi.