Kepimpinan akademik di Universiti: asas menjadi pentadbir akademik efektif / Mohd Azraai Kassim - Kassim, Mohd Azraai (UiTM Press, 2020)
Kepimpinan merupakan satu kompetensi utama yang perlu dikembangkan disemua bidang termasuk akademik. Perkembangan kepimpinan berkeupayaan untuk mempengaruhi arah dan tujuan ahli akademik dan institusi tersebut serta berdaya memberikan yang terbaik kepada mereka. Pengalaman mentadbir beberapa entiti akademik telah mendedahkan saya kepada pentingnya seorang pemimpin yang berilmu dan dinamik. Kepimpinan akademik yang dinamik akan memfokuskan kepada perkembangan sumber manusia serta prosesnya dan mengamalkan prinsip-prinsip kepimpinan efektif. Dalam kalangan ahli akademik, ini boleh diterjemahkan melalui kepimpinan dalam tindakan, di dalam atau di luar sfera akademik. Kepimpinan akademik dicabar dari pelbagai segi. Kelangsungan perubahan global yang sangat kompetitif dari segi ekonomi, politik, sosial dan teknologi memerlukan pemimpin yang jitu dari segi pemikiran dan fizikal. Universiti perlu menyediakan pemimpin yang berketrampilan dan innovatif untuk menangani cabaran tersebut.