CSR Ramadhan PPKAS Prihatin – masyarakat disantuni / Mazni Musa ... [et al.] - Musa, Mazni; Mohamed, Ahmad Husaini; Sheikh Mohd. Ghazali, Sheikh Ahmad Izaddin; Mohamed Sapari, Jamil; Said, Nur Rahimah (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2022)
Sudah menjadi rutin setiap kali menjelang bulan Ramadhan, Pusat Pengajian Kimia dan Alam Sekitar (PPKAS), UiTM Cawangan Negeri Sembilan (UiTMCNS), Kampus Kuala Pilah akan menyantuni komuniti setempat yang terdiri daripada golongan Asnaf, ibu tunggal, golongan yang kurang berkemampuan (B40), dan warga emas dengan cara menghulurkan bantuan barang keperluan dan sumbangan duit raya melalui program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Ramadhan: PPKAS Prihatin. Sebagai pengenalan, Kampus Kuala Pilah, UiTMCNS telah beroperasi di Kampung Parit Tinggi, Kuala Pilah sejak dua belas tahun yang lalu di dalam perkampungan yang terdiri daripada kaum melayu yang dikategorikan dalam golongan B40 dan ke bawah yang mana punca pendapatan adalah untuk menyara kehidupan adalah dengan cara menoreh getah, bekerja sendiri. Namun demikian, terdapat beberapa orang penduduk yang telah mencecah status warga emas telah dilihat terlalu uzur untuk bekerja dan hanya bergantung kepada bantuan zakat, atau bantuan sumbangan daripada saudara mara.