Mahasiswa UiTM Negeri Sembilan sumbang tenaga bantu mangsa banjir / Mohd Zulhilmi Mohd Yunus ... [et al.] - Mohd Yunus, Mohd Zulhilmi; Ahmad, Muhamad Affandi; Rosham, Muhamad Sadiq Nazri; Mohd Sabri, Al Ariff Johan (Universiti Teknologi MARA, Negeri Sembilan, 2022)
UiTM amat fokus dalam pembentukan mahasiswa bumiputera yang tangkas dan profesional. Penerapan nilai – nilai excellence/kecemerlangan, synergy/ sinergi, integrity/integriti (ESI) terhadap mahasiswa melalui pelaksanaan program – program kesukarelawan terbukti akan menyumbang kepada peningkatan kemahiran insaniah yang bukan hanya diperoleh dari proses pengajaran dan pembelajaran yang formal sahaja. Selain itu, penglibatan mahasiswa dalam pasukan misi pasca banjir juga melengkapkan keperluan pengajian pelajar di bawah kursus kokurikulum berkredit melalui program Service Learning for Malaysian University (SULAM). Inisiatif yang diambil oleh pasukan misi pasca banjir ini telah berjaya menerapkan nilai dan sikap suka membantu masyarakat yang ditimpa kesusahan. Selain dari itu, kualiti kepimpinan mahasiswa juga telah diperkasakan dari aspek perancangan dan pelaksanaan sesuatu program. Tambahan pula, hubungan antara komuniti dan UiTM akan lebih erat dan harmoni kerana kesediaan untuk menghulurkan bantuan yang diperlukan pada bila-bila masa.