Emas dalam sistem 'Ar-Rahn' (pajak gadai Islam) di Kelantan dan Terengganu / Noor Azlina Mohamed - Mohamed, Noor Azlina (1996)
Manusia boleh dipisahkan daripada bidang ilmu atau pemikiran, bahkan ia juga daripada agama dan kepercayaan, tetapi ia tidak boleh dipisahkan daripada akhlak atau moral walaupun sedetik daripada umurnya. Setiap perbuatan, ama Ian atau tindakan yang diambilnya tidak terle pas daripada lingkungan baik atau jahat sama ada disedari atau tidak. Kajian ini memberi - gambaran tentang satu keistimewaan , iaituten tang Sistem Pajak Gadai Menurut Hukum Islam . Untuk memperolehi keberhasilannya hendaklahdi dasarkan kepada al-Qurandan al-Hadls. Penghayatan dan pengamalan yang ikhlas menjadikan - suatu realiti perlu dipraktikkan oleh masyara kat Islam.