Penggunaan kaedah penderiaan jauh di dalam penentuan aktiviti-aktiviti pertanian padi / Mohamad Rafi Mukhtar - Mukhtar, Mohamad Rafi (1989)
Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji keberkesanan hubungan di antara nilai pemantulan spektral padi dengan aktiviti aktiviti yang dijalankan. Pelbagai cara atau teknik pengambilan, pemprosesan dan penganalisaan data dijalankan dengan menggunakan komputer ACER 910. Data Computer Compatible Tape (CCT) yang bertarikh 22/2/1987 digunakan di dalam membuat penganalisaan dan penterjemahannya. Kemampuan dan keupayaan data untuk memberikan maklumat juga dibuat penyelidikkan dan penganalisaan. Sebelum pengkelasan dilakukan untuk mendapatkan maklumat berhubung dengan aktiviti—aktiviti di kawasan kajian, maka pengukuran di lapangan dilakukan. Pengkelasan menggunakan kaedah terkawal 'Maximum Likelihood’ digunakan di dalam kajian ini bagi kawasan kajian seluas 100 km persegi di kawasan MADA Kedah/Perlis. Ketepatan pengkelasan yang diperolehi adalah memenuhi kehendak kajian dan mencapai matlamat yang dikehendaki.