Pembentukan model pengesan lokasi air bawah tanah di Perlis melalui gabungan teknik sistem maklumat geografi dan remote sensing / Ahmad Nadzri Yahya, Prof. Madya Dr. Zakaria Mat Arof and Ahmad Kamal MD. Isa - Yahya, Ahmad Nadzri; Mat Arof, Zakaria; MD. Isa, Kamal (2008)
Air di permukaan bumi adalah sumber utama pembekalan air kepada manusia dan penghidupan. Namun begitu air bawah tanah boleh menjadi sumber alternatif terpenting dalam membekalkan keperluan tersebut. Perkembangan sains dan teknologi dalam bidang yang berkaitan kian memungkinkan sumber alternatif ini diterokai secara lebih cekap dan ekonomik. Dalam kajian ini, pendekatan berteknologi Sistem Maklumat Geografi (GIS) dan Remote Sensing (RS) telah digunakan. Remote Sensing (RS) digunakan bagi mendapatkan data-data raster kawasan kajian secara lebih komprehensif, tepat dan terkini serta digunakan dalam mengklasifikasikan tiap-tiap sesuatu entiti mengikut signitur masing-masing. Manakala GIS telah digunakan dalam mengutip, mengolah dan menghasilkan serta menganalisis peta-peta tematik kawasan kajian mengikut tema-tema yang difokaskan dalam kajian. Hasil kajian ini telah mempamerkan suatu zon disekitar utara daerah Arau, seluas lebih kurang 100 km telah dikenalpasti sebagai zon paling berpotensi untuk air bawah tanah.