Seni Rodat dalam masyarakat Negeri Terengganu: skop kajian sejarah dan perkembangan, peralatan dan kelengkapan serta persembahannya / Mohd Nasir Hashim - Hashim, Mohd Nasir (1989)
Kajian ini dibuat adalah bertujuan bagi raemperkenalkan kesenian Rodat dengan lebih dekat lagi. Seraoga tertulisnya 0 kajian ini maka pembaca akan dapat menyelami dan meraahami satu lagi kesenian Rakyat di negeri Terengganu iaitu "Seni Rodat". Bab 1 Dalam bab pertama ini penulis memulakan dengan pengenalan iaitu memperkenal dan mengolah serba sedikit mengenai kesenian ini serta masalah-masalah yang timbul semasa membuat kajian. Selain dari itu penulis juga akan menyentuh serba sedikit mengenai tujuan, kaedah penyelidikan dan juga tempat kajian. Huraian selanjutnya terkandung di dalam bab berkenaan. Bab 2 Bab ini mengandungi pengkajian mengenai sejarah kedatangan Rodat dan perkembangannya hingga masa kini. Beberapa contoh melalui temubual dan butir-butir dari bukubuku rujukan akan dibentangkan.