"Taking off". "Sub-Structure" / Mohd Lutfi Mohd Helmi - Mohd Helmi, Mohd Lutfi (2005)
Pengukuran kuantiti bangunan adalah bertujuan untuk menghasilkan dokumen senarai kuantiti. Kuantiti yang dimaksudkan adalah anggaran amaun bahan dan buruh yang diperlukan untuk perlaksanaan sesuatu item kerja bagi sesebuah bangunan. Jumalah item kerja tersebut menunjukkan keperluan untuk menyiapkan sesuatu projek tersebut.