Pembangunan kawasan hijau dalam kawasan perumahan dan keberkesanan penggunannya. Kes Kajian : Seksyen 25, Shah Alam Selangor / Mohd Nazri Mohd Suri - Mohd Suri, Mohd Nazri (2000)
Pada masa kini ruang hijau adalah penting bagi penduduk bandar. Selain daripada menghiasi muka bumi ini dengan suasana hijau, ia juga memberi manfaat kepada manusia di bumi ini. Bagi Ebenezer Howerd (1946) , kawasan hijau adalah kawasan yang ditumbuhi oleh tumbuh-tumbuhan samada dijadikan sebagai kawasan pertanian atau dibiarkan semak begitu sahaja.