Keunikan barang kemas tradisional Melayu di Semenanjung Malaysia / Hasrawahayu Haron - Haron, Hasrawahayu (2001)
Melalui pengkajian dan penelitian tentang tajuk tesis ini dapat memberi maklumat yang berharga pada masyarakat Melayu sekarang tentang sejarah penggunaanya, berasal dari mana, ketelitian petukang emas pada masa dahulu menjadi inspirasi pereka sekarang serta penggunaannya pada masa kini melalui beberapa perubahan zaman.