Fahaman Salafi Jihad dan ancamannya dalam masyarakat Malaysia semasa: satu pengenalan / Rahimin Affandi Abdul Rahim, Muhd Imran Abd Razak and Siti Maimunah Kahal - Abdul Rahim, Rahimin Affandi; Abd Razak, Muhd Imran; Kahal, Siti Maimunah (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2022)
Institusi yang berasaskan Islam di Malaysia seperti Majlis Agama Islam Kelantan diasaskan oleh pihak British. Amalan umat Islam di Tanah Melayu sejak dahulu sememangnya telah meraikan budaya masyarakat. Namun begitu, elemen dan pengaruh Khawarij yang bertopengkan nama Salafi yang mengamalkan Islam secara ekstrem di beberapa negara luar, sedikit-sebanyak telah mencemar keharmonian Islam di Malaysia atas alasan mengembalikan umat kepada ajaran Islam yang sejati. Idealisme mensucikan umat Islam dipegang tanpa justifikasi ilmiah sehingga membenarkan langkah ekstrem terhadap semua yang tidak menerima ajaran mereka meskipun sesama kalangan umat Islam. Kelantangan mereka mula zahir sejak era 90an dan lama-kelamaan telah meresapkan pemahaman mereka di segenap lapisan masyarakat dan akhirnya mencemar nama Islam dan membawa kepada Islamofobia di Malaysia