Kronologi representasi wanita dalam catan di Malaysia: dari 1930 hingga 2020 / Nurul Syifa @ Siti Aishah Ahmarofi ... [et al.] - Ahmarofi, Nurul Syifa @ Siti Aishah; Mokhtar, Elis Syuhaila; Ismail, Issarezal; Mahsan, Ida Puteri (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2022)
Melalui figura wanita, pelbagai peranan, situasi, identiti budaya, aspek sosial dan ekonomi digambarkan selain mempersembahkan estetika yang dimiliki wanita. Keterlibatan wanita dalam pelbagai situasi dan karakter adalah penting bagi mengetahui ciri, tugas dan tanggungjawab mereka. Walau bagaimanapun, kajian terhadap penggunaan wanita dalam catan tempatan masih terhad. Justeru, kajian ini memfokuskan kronologi secara umum penggunaan figura wanita dalam catan di Malaysia melalui kajian visual oleh pelukis terdahulu dan terkini. Melalui analisis ini, penggunaan figura wanita dalam catan tempatan dapat diketahui dan seterusnya menyumbang kepada proses pendokumentasian secara tersusun disamping mempelajari nilai budaya, jati diri dan khazanah negara.