Membangunkan fitur reka bentuk dan susun atur poster kesedaran dengan gabungan emoji / Noorlida Daud and Ahmad Zamzuri Mohd Ali - Daud, Noorlida; Mohd Ali, Zamzuri (Universiti Teknologi MARA, Perak, 2022)
Poster kesedaran dengan gabungan emoji telah digunakan secara meluas dalam menyampaikan mesej yang berbentuk khidmat masyarakat atau lebih dikenali sebagai Public Service Announcement (PSA). Ia merupakan salah satu alternatif yang sering digunakan bagi menyampaikan mesej atau pesanan kepada masyarakat. Mesej melalui medium poster sebegini dapat disebarkan dengan meluas samaada secara bercetak atau secara digital. Oleh itu, terdapat pelbagai susun atur poster yang dihasilkan mengikut cita rasa masing-masing tanpa mengikut spesifikasi yang sepatutnya. Kajian ini akan mengenalpasti apakah fitur-fitur reka bentuk susun atur yang bersesuaian, lebih mudah dibaca serta menarik minat pembaca. Kajian ini menggunakan kaedah metodologi yang berasaskan rujukan literatur, oleh itu data yang dikumpulkan adalah melalui pelbagai sumber literatur dan temu bual bersama pakar rujuk.