Program gotong-royong Sungai Serting, Bandar Jempol, Negeri Sembilan / Dr Devika Krishnan - Krishnan, Devika (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Sungai merupakan sumber alam semula jadi yang paling berharga di atas muka bumi. Penjagaan sungai adalah penting untuk memastikan bahawa manusia mendapat bekalan air yang bersih secara mencukupi. Oleh itu, pembersihan sungai harus dijalankan secara kerap untuk mengekalkan kualiti air yang bersih dan selamat serta boleh digunakan oleh penduduk setempat. Walau bagaimanapun, orang ramai terutamanya di kawasan pedalaman dan kawasan kampung kurang diberi pendedahan mengenai penjagaan sungai yang betul. Hal ini kerana, masyarakat masih beranggapan bahawa sungai yang ada di kawasan mereka bukanlah sungai komersil seperti yang tersedia di bandar-bandar besar. Justeru itu, pelbagai program telah diadakan untuk memberi kesedaran dan membantu para penduduk setempat dalam mengimarahkan lagi aktiviti pembersihan sungai di tempat mereka.