Penggunaan aplikasi Telegram dalam pengajaran dan pembelajaran secara atas talian bagi sesi Mac - Julai 2022 / Norshida Hashim ... [et al.] - Hashim, Norshida; Md Rashid, Siti Nafisah; Almuddin, Syahirah; Syed Ahmad, Tuan Sarifah Aini (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Penularan wabak Covid-19 bermula pada Mac 2020 yang lalu telah membawa suatu transformasi dalam landskap dunia pendidikan khususnya di Malaysia. Di UiTM sendiri, kaedah pembelajaran secara terbuka dan jarak jauh, atau lebih dikenali sebagai Open and Distance Learning (ODL) telah mula diperkenalkan, dan ia memberi satu pengalaman baru buat para pensyarah untuk menyampaikan kuliah secara dalam talian. Pelbagai pelantar seperti Google Meet, Zoom, dan Microsoft Teams telah digunakan sebagai wadah dalam memastikan kuliah dapat dijalankan secara langsung bersama para pelajar mengikut waktu yang telah ditetapkan. Namun begitu, terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan oleh para pensyarah dalam memastikan semua pelajar dapat menyertai kelas yang dijalankan, seperti capaian akses internet pelajar, lokasi kediaman pelajar serta peranti yang digunakan oleh mereka.