Konsep asas pembangunan sistem pangkalan data dalam mengoptimumkan kecekapan pengurusan maklumat / Nor Azlina Aziz Fadzillah ... [et al.] - Fadzillah, Nor Azlina Aziz; Yusof, Rozianiwati; Hashim, Norhafizah; Abdul Rahman, Normaziah; Mohd Yunus, Sri Yusmawati (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Perkembangan teknologi telah membuka dimensi baharu bagi aspek pengurusan maklumat dalam kehidupan manusia. Semua maklumat ini disimpan atau dianalisa bagi membantu pihak pengurusan organisasi atau individu dalam membuat keputusan. Masalah simpanan data yang selalu dihadapi ialah kehilangan data, data tidak tepat, dan pengulangan data. Ianya mungkin berlaku disebabkan data ini disimpan dalam bentuk fizikal iaitu melalui sistem fail. Manakala, masalah yang sering dihadapi dengan sistem fail ini adalah seperti perkongsian dan capaian data tidak dapat dilakukan, pembaziran ruang, kertas serta masa dalam membuat pencarian data. Antara kekangan lain yang dihadapi termasuk datadata yang berkaitan tidak dapat dikemaskini secara serentak. Oleh itu, dengan adanya teknologi komputer, ianya secara tidak langsung dapat membantu dari segi pengurusan data.