Peguam sebagai pemudahcara di dalam transaksi jual beli hartanah / Roshazwani Mohd Jamil and Mohd Syahril Ibrahim - Mohd Jamil, Roshazwani; Ibrahim, Mohd Syahril (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Pernahkah kita tertikir mengapa seseorang peguam itu perlu dilantik di dalam urusan jual beli hartanah? Tidak bolehkah sekiranya penjual dan pembeli yang menguruskan sendiri urusan jual beli tersebut tanpa melibatkan peguam? Mungkin ada pihak memikirkan bahawa urusan transaksi jual beli hartanah boleh menjadi lebih jimat daripada melantik peguam kerana anda boleh menguruskan sendiri transaksi jual beli tersebut dengan membawa dokumen-dokumen yang diperlukan untuk didaftarkan di pejabat tanah di atas nama pembeli. Untuk pengetahuan anda, urusan jual beli hartanah ini bukanlah mudah seperti yang disangka. Terdapat pelbagai keadaan di mana kehadiran peguam itu diperlukan untuk memudah cara urusan jual beli tersebut. Akan tetapi, anda perlu melantik peguam yang betul bagi memastikan hak dan kepentingan anda dilindungi. Peguam yang dipercayai untuk mengendalikan urusan jual beli hartanah anda ialah peguam yang mahir di dalam bidang ‘conveyancing’. Conveyancing bermaksud perkara-perkara yang berkaitan dengan dokumentasi dan urusan perpindahan hakmilik hartanah dari satu individu ke individu yang lain.