Raikan cinta dan kepimpinan melalui tauladan: bangkit wahai pemimpinku / Sharifah Shatrah Syed Hamid and Norashikin Shariffuddin - Syed Hamid, Sharifah Shatrah; Shariffuddin, Norashikin (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Apakah yang akan berlaku sekiranya kita suka melakukan sesuatu? Apakah hasil daripada perbuatan tersebut? Adakah lebih baik atau sebaliknya? Sekiranya anda seorang pensyarah, adakah anda sedar impak syarahan anda kepada pelajar apabila anda menyampaikan syarahan dalam keadaan gembira? Apakah pula impak syarahan anda kepada pelajar apabiLa anda memasuki dewan kuLiah seLepas dimarahi oleh Ketua Jabatan anda? Sedar ataupun tidak, emosi memainkan peranan penting daLam kehidupan seharian. OLeh itu, adaLah penting bagi kita untuk menjaga koLam emosi kita. Benar, yang beremosi, yang merasa itu adaLah kita, tapi gelombang emosi itu mampu memberikan kesan kepada manusia sekeliLing kita. Kita banyak membaca dan meLihat impak emosi negatit daLam kehidupan. Ada pelajar yang mengaLami tekanan sehingga sanggup mencederakan diri sendiri. Ada juga ibu yang sanggup meLakukan jenayah demi anak-anak dan banyak Lagi berita yang meruntun jiwa. Bukankah semua itu turut memberikan kesan kepada emosi meskipun kita tidak mengaLami episod duka yang serupa? Di siniLah Letaknya kunci empati. Memetik kata-kata Prof. Datuk Ts. Dr. Roziah Janor (Naib Canselor UiTM), “Empati itu anugerah, jangan dipersoal tapi dicari”. Apa yang berlaku di sekeliLing kita adalah ujian untuk kita yang meLihat. Bukan semata ujian untuk individu yang diuji.