Data data anthropomatrik orang Melayu di Semenanjung Malaysia pada zaman kegemilangan Melayu Melaka (1400-1500 M) / Azhar Mohamed - Mohamed, Azhar (1991)
Kajian ini juga dijalankan bertujuan menyediakan satu sumber rujukan yang asas dalam membicarakan anthropomatrik dan kadarbanding orang melayu pada abad ke 15. Kajian ini juga nanti bole dijadikan satu perbandingan data bagi anthropomatrik bagi bangsa yang sama ataupun lain, pada masa yang sama atau pun sebelum dan selepas. Namun apa yang penting, kajian ini menyediakan metod dan huraian yang lengkap dalam usaha untuk mendapatkan data anthropomatrik yang tepat dan dengan sendirinya berfungsi sebagai manual pengkajian anthropomatrik.