Pengurusan harta kediaman pelaburan: kes kajian Lembaga Pelabuhan Klang / Saiful Anwar - Anwar, Saiful (1997)
Pada tahap perkembangan dan kemajuan ekonomi negara yang semakin meningkat, pelaburan dalam sektor harta juga mengalami peningkatan yang pesat. Bagi mengawal kepentingan harta itu, maka pengurusan harta diperlukan bagi mengambil kira objektif dalam jangka masa pendek dan jangka masa panjang yang dikemukakan oleh pemilik harta. Selain itu pengurusan harta juga bermaksud untuk mengenal pasti peluang pembangunan yang bakal dimajukan dan memenuhi tanggung jawab pemilik di sisi undang-undang dan juga tanggung jawab sosial kepada masyarakat.