Ragam hias dan teknik seni tembikar seramik di Semenanjung Malaysia / Abd Halim Yahaya - Yahaya, Abd Halim (1980)
Seni dekorasi dalam seni tembikar ialah corek hiasan permukaan tembikar yang berteraskan kepada ciri-ciri rekaan tertentu yang mengalir dari daya pengeluaran inspirasi pereka tembikar itu sendiri.