Proses penyelenggaraan yang dijalankan oleh Majlis Bandaraya Johor Bahru (M.B.I.B) / Maznidatul Akmar Syihan Jani - Jani, Maznidatul Akmar Syihan (2003)
Latihan praktikal telah selamat dijalankan di Majlis BandarayaJohor Bahru pada 23 Jun 2003 sehingga 5 November 2003. Pada mulanya telah ditempatkan di Jabatan Perancangan selama dua bulan. Walaupun profisyen perancangan tidak berkaitan dengan jurusan ukur bangunan, namun sedikit sebanyak dapat dipelajari tentang sebelum dan selepas pembangunan kawasan. Sepanjang menjalani praktikal di Jabatan Perancangan terutama di Bahagian Rancangan Pemajuan, biasanyakawasan dibangunkan memakan masa lama dan dikaji dengan lebih terperinci termasuk masalah penduduk kawasan