Pendidikan seni tembikar disekolah-sekolah / Nor Aishah Salleh - Salleh, Nor Aishah (1983)
Pandangan yang lebih memberatkan kepada mata pelajaran akademik seperti sains dan matematik boleh melengkapkan kebolehan seseorang menjadi produktif dalam ertikata teknologi moden. Mereka ini mempunyai kepandaian dan keahlian dalam bidang akademik, tetapi bukanlah matlamat pendidikan yang terlalu dimudahkan. Tanpa pendidikan yang dapat membentuk sensitivitu, imaginasi, kreativiti dan kesenian individu, kita menghadapi risiko mewujudkan manusia tanpda pengertian keujudan individu dengn fikiran yang selalu kosong kerana mereka tidak pernah mengalami pembentukan dalaman yang boleh beri melalui seni.