Pembentukan budaya berjalan kaki di bandar komersial / Irwan Ismadi Masout - Masout, Irwan Ismadi (2000)
Pembangunan industri permotoran menyaksikan semakin ramai rakyat negara ini berkemampuan untuk memiliki kenderaan sendiri. Memang benar,pembangunan industri permotoran telah memudahkan lagi pergerakan penduduk bandar. Tetapi dalam masa yang sama, kualiti persekitaran bandar didapatisemakin merosot. Udara dalam bandar dicemari dengan asap kenderaan. Penduduk bandar seolah-olah hilang keupayaan untuk berjalan kaki akibat terlalu bergantung kepada penggunaan kenderaan persendirian.