Merekabentuk dan membina sebuah model engine satu selinder menggunakan gas asli (LPG) / Azahari Abdullah and Mohd. Shahbuddin Nordin - Abdullah, Azahari; Nordin, Mohd. Shahbuddin (1989)
Merekabentuk dan membina sebuah model engine satu silender menggunakan gas asli (LPG) merupakan satu tajuk projek yang mempunyai skop perlaksanaan yang luas. Ini disebabkan dari tajuk ini terdapat 3 bahagian utama yang menjadikan ianya satu tajuk yang lengkap iaitu MEREKABENTUK, MEMBINA dan PENGGUNAAN GAS ASLI sebagai bahan api. Langkah permulaan sebelum merekabentuk sesebuah engine, seharusnya satu kajian yang terperinci perlu dibuat terlebih dahulu, dari sistem-sistem engin yang telah sedia-ada. Pengoperasian engin tersebut dengan penggunaan bahanapi yang terten tu perlu juga diketahui. Kesesuaian engin menerima saiz-saiz dan ukuran-ukuran yang tertentu seperti diameter piston, panjang lejang, sudut kranksyaf , rupabentuk kamsyaf , saiz aci dan sebagainya. Keupayaan engin dengan penggunaan bahan bagi setiap komponen engin seperti aloi aluminium , besi tuangan dan sebagainya.