Penggayaan barang kemas dalam aksesori fesyen / Syed Mahmood Syed Omar - Syed Omar, Syed Mahmood (2000)
Tesis ini berkisar tentang Penggayaan Barang Kemas Dalam Aksesori Fesyen. Oleh sebab yang demikian pengkaji cuba menyingkap secara menyeluruh topik ini. Persoalan ini mencakupi sejarah, pengaruh, peradapan dan kepentingan. Dalam bidang Sejarah pengkaji menyingkap tentang peristilahan dan era penggayaan. Melalui perbincangan ini pengkaji cuba membandingkan era penggayaan bermula dari era 70an hinggalah ke era Pra - Millenium dan menerobos ke Alaf Baru. Selain itu juga pengaruh penggayaan cuba digarapkan untuk mengupas corak pengaruh luar yang digarapkan untuk mengupas corak pengaruh luar yang difokuskan kepada pengaruh India. Peradaban dalam penggayaan juga turut diselongkar bagi mencungkil kepercayaan orang Melayu, motif reka corak dan turut menyentuh tentang adat dan taraf masyarakat melayu. Pengkaji juga turut mengenengahkan sejauh manakah kepentingan corak penggayaan dalam memenuhi kesesuaian, pembentukan imej dan melambangkan identiti seseorang individu.