Keberkesanan "Quality Assurance" di industri seramik Malaysia / Hishammuddin Mustafa - Mustafa, Hishammuddin (1999)
Barangan Seramik merupakan barangan yang telah wujud berabad lamanya dan merupakan barangan tertua yang dihasilkan. Pada masa dahulu ianya dikenali sebagai tembikar dan hanya menitikberatkan nilai-nilai estetik dan cara menggunakannya. Namun dalam menghadapi peredaran masa dan era kehidupan manusia barangan seramik secara tidak langsurig juga tidak dapat lari dari aspek-aspek perubahan. Oleh kerana manusia itu telah diberikan akal oleh Ilahi, maka mereka dapat membezakan yang mana baik dan yang mana yang tidak baik.