Mengkaji penggunaan usul jualan unik dalam bidang pengiklanan / Noraini Abd Aziz @ Abdullah - Abd Aziz @ Abdullah, Noraini (1991)
Iklan semakin menjadi sebahagian daripada corak kehidupan moden hari ini, di mana hampir setiap hari kita berdepan dengan iklan-iklan. Sebagaimana di ketahui umum, bidang pengiklanan merupakan satu bidang yang menyibarkan sumber maklumat untuk memujuk pengguna. membeli barangan dan seterusnya mempertingkatkan hasil jualan. Dalam usaha mempertingkatkan hasil jualan, pengiklan telah menggunakan berbagai kaedah. Salah satunya dengan menumpukan perhatian terhadap keunikan atau kelebihan sesuatu produk. Keunikan tersebut dijadikan usul jualan dalam mempromosikannya. Oleh kerana usul jualan tersebut unik iaitu lain daripada yang lain dengan secara tidak langsung ia diistilahkan sebagai usul jualan unik. Istilah ini digunakan dalam bidang pengiklanan.