Kain gerus (Trengganu) / Siti Mariam Mohamad Nor - Mohamad Nor, Siti Mariam (1981)
Gerus ialah satu cara tradisi yang istimewa untuk melicinkan kain-kain supaya menjadi berkilat, cantik dan tahan lama. Kain gerus ialah kain yang telah menjalani proses ini. Seperti seni tua, kain-kain ini juga kian menghilang begitu sahaja tanpa diberi perhatian langsung. Kain-kain yang digunakan ialah yang berjenis tenunan biasa yang dibuat dari benang halus atau sutera yang telah dikanji dan digilap dengan sejenis kulit siput yang tertentu. Ia dibuat dengan penuh kesabaran dan kecekapan sehinggakan kain itu menjadi berkilat.