Bunga dalam rekacorak tekstil India / Zahir Ahmad - Ahmad, Zahir (1983)
Thesis ini adalah satu hasil dari kajian yang saya lakukan bagi memenuhi syarat-syarat dalam pengajian Senilukis dan Senireka selama empat tahun. Memandangkan kepada tajuknya yang jarang dibuat oleh para pelajar ditahun-tahun lepas, maka ingin saya nyatakan sekali lagi bahawa ia menarik minat saya yang ingin serba tahu tentang tajuk ini. Bunga adalah satu dari kejadian alam semulajadi yang menarik yang mempunyai banyak kegunaannya dalam kehidupan kita seharian. Oleh itu saya fikir adalah perlu bagi saya untuk mendefinasikan kegunaannya itu. Bunga yang juga boleh diertikan sama dengan seorang perempuan seperti kata pepatah Melayu “bak bunga kembang sekuntum” yang maksudnya seorang perempuan yang cantik jelita. Oleh itu dapatlah kita lihat betapa bunga itu menunjukkan sifat yang indah dan suci. Jadi disini saya mendalami kajian saya tentang bunga didalam rekacorak tekstil khususnya dalam rekacorak tekstil India.